آموزشی

نحوه پاک کردن لکه از روی لباس

انواع لکه روی پارچه و نحو پاک کردن آن

بررسی انواع لکه و  نحوه پاک کردنشان:

لکه روغن :

راه حل اول:

-استفاده از مایع ظرفشویی

 چه روغن پخت و پز یا روغن موتور، بلافاصله لکه را با آب سرد بشویید، سپس لکه را با مایع ظرفشویی بمالید تا چربی ها از بین بروند. آن را بشویید و در صورت لزوم تکرار کنید. سپس به آرامی یک ماده شوینده لباس شویی آنزیمی (یکی با قدرت لکه بری اضافی اگر روغن موتور باشد) را به لکه بمالید و کل ناحیه را بپوشاند (مطمئن شوید که تا آخر لباس را طی کرده اید) و اجازه دهید به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بماند. کمی بیشتر بدون آبکشی مواد شوینده لباس، آن را طبق معمول با گرم ترین حالتی که پارچه می تواند تحمل کند، بشویید.

-استفاده از صابون و شامپو

شامپو برای زدودن چربی از بدن طراحی شده است، بنابراین می‌تواند در این موارد به کارتان بیاید. صابون‌های دست و بدن نیز برای پاک‌کردن چربی‌ها مؤثرند. فقط مطمئن شوید که صابون محتوی افزودنی‌ای نباشد که مانع از تمیز کردن شود. به‌عنوان مثال، صابون Dove برای پاک کردن لکه روغن از لباس مناسب نیست. برای لکه‌های قوی‌تر می‌توانید از صابون‌هایی تحت عنوان صابون لباسشویی استفاده کنید. صابون را با آب (یا برای تأثیرگذاری بیشتر با آمونیاک) مرطوب کنید. سپس آن را بر روی لکه بمالید تا مقدار موردنیاز صابون بر روی لکه منتقل شود و بتواند کف ایجاد کند. همچنین می‌توانید کمی از صابون را رنده کنید و پس از مرطوب‌کردن بر روی لکه بریزید. اگر از شوینده‌های رنگی استفاده می‌کنید، آنها را به‌اندازه‌ی کافی رقیق کنید یا مطمئن شوید که شوینده‌ی مصرفی باعث تغییر رنگ لباس‌تان نمی‌شود. برای لکه‌های قوی‌تر از مسواک کهنه استفاده کنید، زیرا مسواک بهتر می‌تواند لکه‌ها را پاک کند. برس‌های قدیمی یا برس‌های کوچک مخصوص نظافت نیز گزینه‌های مناسبی برای زدودن لکه‌ها هستند.

کف حاصل از صابون یا شامپو را بر روی لکه بمالید. ابتدا شوینده‌ را کاملا در آب حل کنید. شامپو، صابون و مایع ظرفشویی محتوی ترکیبات مخصوصی هستند که با لکه‌های روغن مبارزه می‌کنند.

لکه را ابتدا با آب و سپس اگر خواستید، آن را با سرکه بشویید. سرکه یک پاک‌کننده‌ی طبیعی است و کاربردهای زیادی دارد. سرکه خاصیت قلیایی صابون و شوینده‌ها را کاهش می‌دهد و از تأثیر آنها می‌کاهد. بنابراین به‌طور هم‌زمان از شوینده‌ها و سرکه استفاده نکنید. اگر می‌خواهید برای تمیز کردن لکه از سرکه و شوینده استفاده کنید، ابتدا سرکه و آب را با نسبت یک به دو، ترکیب کنید و آن را روی لکه‌ی لباس بریزید. سپس سرکه را از روی لباس‌تان بشویید و مراحل بالا را با شوینده، صابون یا شامپو انجام بدهید.

لباس را به‌تنهایی با پودر یا مایع لباسشویی بشویید. دستورالعمل‌های مربوط به شست‌وشوی هر لباس را که بر روی برچسب آن نوشته شده است رعایت کنید. برای خشک کردن لباس آن را در معرض هوا قرار بدهید تا خشک شود.

برای لکه‌های مقاوم‌تر مراحل بالا را دوباره تکرار کنید.

راه حل دوم : استفاده از جوش شیرین

روغن اضافی را با دستمال کاغذی یا پارچه پاک کنید.روی پارچه آسیب دیده جوش شیرین بپاشید و اجازه دهید ۲۴ ساعت بماند، پس از گذشت یک روز، روی جوش شیرین را با برس یا مسواک پاک کنید.روی ناحیه آسیب دیده را با محلول سرکه و آب اسپری کنید و با یک برس و صابون بشویید و سپس بابکشی کنید و بشویید.

راه حل سوم : استفاده از پودر بچه

با یک دستمال توالت مقدار باقی‌مانده‌ی چربی یا روغن را از روی لباس‌تان بردارید. پیش از رفتن به مرحله‌ی بعد سعی کنید تا جایی که می‌توانید، روغن را از روی لباس‌تان تمیز کنید.لکه روغن را به‌آرامی با پودر بچه بپوشانید. اگر پودر بچه ندارید، می‌توانید همین کار را با نمک یا نشاسته ذرت انجام بدهید.با یک دستمال توالت یا یک قاشق، پودر بچه را از روی لکه بردارید. این کار را با دقت انجام بدهید و مراقب باشید پودر روی سایر نقاط لباس‌تان نریزد.کمی مایع ظرفشویی و آب را بر روی لکه بریزید و با انگشت آن را بمالید. پس از اینکه آب و مایع کف کردند، یک مسواک کهنه را با حرکات دایره‌‌وار، بر روی لکه بکشید. لکه را از هردو طرف داخل و خارج لباس پاک کنید.لباس را به‌تنهایی با پودر یا مایع لباسشویی بشویید. دستورالعمل‌های مربوط به شست‌وشوی هر لباس را که بر روی برچسب آن نوشته شده است، رعایت کنید. برای خشک کردن لباس، آن را در معرض هوا قرار بدهید. استفاده از دستگاه‌های خشک‌کن‌ که با حرارت بالا لباس را خشک می‌کنند، ممکن است باعث شود تا روغن باقی‌‌‌مانده‌ی احتمالی، به خورد لباس برود.

راه حل چهارم : پاک کردن لکه روغن از لباس با استفاده از لکه‌بر و آب داغ

برای پاک کردن لکه روغن از لباس می‌توانید از لکه‌برهای موجود در بازار استفاده کنید. لکه‌بر را روی لکه روغن اسپری کنید و آن را با مسواک کهنه بشویید. مقداری آب را در ظرفی بریزید و آن را بجوشانید. اجازه بدهید تا زمانی که آب به جوش می‌آید، لکه‌بر روی لکه باقی بماند. آب جوش را از روی شعله بردارید و با دقت آن را روی لکه بریزید. در این مرحله باید به چند نکته توجه داشته باشید. ابتدا لباس‌تان را در تشت یا ظرفی قرار بدهید. لباس را بر روی زمین نگذارید، زیرا هنگامی که آب جوش را بر روی لباس می‌ریزید، ممکن است پایتان بسوزد. آب داغ را تا جایی که‌ می‌توانید از ارتفاع بالاتری بریزید. چون آبِ کاملا داغ، می‌تواند پیوند روغن را بشکند و هرچه آب را از ارتفاع بیشتری بر روی لباس بریزید، نیروی بیشتری به لکه وارد می‌شود و به پاک‌کردن لکه کمک می‌کند. حواس‌تان باشد آب را دقیقا بر روی لکه بریزید. این مراحل را برای هردو طرف پارچه تکرار کنید. لباس را پشت‌‌ورو کنید و مراحل بالا را تکرار کنید. این مراحل لکه‌بری باید بر روی هردو طرف لباس انجام شوند. لباس را به‌تنهایی با پودر یا مایع لباسشویی بشویید. دستورالعمل‌های مربوط به شست‌وشوی هر لباس را که بر روی برچسب آن نوشته شده است، رعایت کنید. برای خشک کردن لباس آن را در معرض هوا قرار بدهید.

راه حل پنجم : استفاده از مایعات روان‌کننده یا اسپری WD-۴۰

به‌جای استفاده از شوینده‌ها، از اسپری WD-۴۰ یا سایر مایعات روان‌کننده بر روی لباس‌تان استفاده کنید. اسپری WD-۴۰ و سایر مایعات روان‌کننده ابزار مناسبی برای زدودن چربی از سطوح هستند. ابتدا اسپری WD-۴۰ یا مایعات روان‌کننده را بر روی یک نقطه‌ی کوچک لباس‌تان که دیده نمی‌شود، امتحان کنید تا مطمئن شوید رنگ لباس‌تان را رنگ تغییر نمی‌دهد. بگذارید اسپری WD-۴۰ یا مایعات روان‌کننده ۲۰ دقیقه بر روی لباس‌تان باقی بماند.لباس‌تان را در ظرفی حاوی آب گرم بریزید و اسپری WD-۴۰ یا مایعات روان‌کننده را از آن بزدایید. لباس را به‌تنهایی با پودر یا مایع لباسشویی بشویید. دستورالعمل‌های مربوط به شست‌وشوی هر لباس را که بر روی برچسب آن نوشته شده است، رعایت کنید. برای خشک کردن لباس، آن را در معرض هوا قرار بدهید.

لکه جوهر :

 امروزه ،طیف وسیعی از خودکارها در بازار وجود دارد و به همان میزان طیف گسترده ای از انواع مواد سازنده جوهرها نیز وجود دارد به طور خلاصه، جوهر از رنگدانه یا رنگ تشکیل شده است، که در یک حلال حل یا معلق می باشد. رنگ ترکیبی از رزین های وینیل، گلیسرول، کربن سیاه، اسید تانیک، افزودنی ها و رنگ هایی است، که در میان آب و یا روغن قرار دارند معمولا؛ روغن به عنوان یک حلال برای داشتن ویسکوزیته و ضخامت و استفاده سریع از جوهر ،استفاده می شود به همین دلیل است، که پاک کردن لکه های جوهر از لباس ها، بسیار دشوار هستند.

راه حل اول : استفاده از اسپری مو

 برای پاک کردن آن یک دستمال کاغذی یا پارچه ضایعاتی ( بی مصرف) را زیر ناحیه لکه دار قرار دهید و روی لکه را با اسپری مو بپوشانید ( اشباع شود). بگذارید چند ثانیه بماند، سپس از یک پارچه تمیز برای پاک کردن اضافی استفاده کنید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید، سپس لباس را طبق معمول با یک شوینده آنزیمی شستشو دهید.

راه حل دوم : استفاده از شیر

اسیدیته ملایم شیر، همراه با برخی از ترکیبات موجود در آن، به حل کردن لکه های جوهر کمک می کنند. برای استفاده، پس از خیساندن جوهر تازه همانطور که در بالا ذکر شد، باید لباس را در شیر گرم برای ۵ تا ۶ ساعت خیس کنید، و در این مدت، تغییر رنگ شیر و جذب رنگ را مشاهده خواهید کرد.رنگ، به تدریج روشن تر می شود تا پاک شود.پس از آن، می توانید لباس را به طور معمول بشورید.با این حال، اگر کمی جوهر باقی مانده بود، می توانید لباس را در آب و محلول سفید کننده برای چند ساعت خیس کنید.آب بکشید و دوباره بشورید.این روش، برای لباس های پنبه ای با رنگ روشن، پشمی یا جنس های دیگر توصیه می شود.

راه حل سوم :  استفاده از الکل متیل

 متانول، یک مایع کم چگالی است که گاهی بعنوان یک حلال استفاده می شود بنابراین، گزینه خوبی برای پاک کردن لکه های جوهر از لباس های کودکان نیز می باشد.برای شروع، شما باید یک پارچه تمیز که با متانول مرطوب شده است را، زیر لباس مورد نظر قرار دهید سپس، یک تکه کوچکی از پارچه پشمی را که با متانول مرطوب کرده اید را روی لباس بکشید. هدف جذب جوهر است.این کار را با یک تکه پارچه تمیز جدید ،تکرار کنید تا لکه ناپدید شود.اگر لکه باقی ماند، می توانید لباس را برای چند ساعت در محلول آب و صابون خیس کنید، و سپس آن را بشورید.

راه حل چهارم : استفاده از اب لیمو

یک ترفند طبیعی دیگر برای پاک کردن لکه های جوهر از لباس های کودکتان، آب لیمو است.در واقع، آب لیمو، مانند یک سفید کننده عمل میکند و لکه ها را از روی انواع خاصی از پارچه ها پاک می کند.برای انجام این روش، به آب، نیمی از لیمو و یک تکه پارچه پشمی نیاز دارید.پارچه پشمی را با آب لیمو مرطوب کنید و آنرا برای چند ثانیه روی لکه بگذارید، سپس این کار را تا زمانی که جوهر ناپدید شود، تکرار کنید.بعد، لباس خود را به صورت معمول بشورید.

راه حل پنجم : استفاده از ترکیب گلیسرین و مایع ظرفشویی

یک قاشق غذا خوری گلیسیرین را با یک قاشق چای خوری مایع ظرفشویی مخلوط کرده و مانند روش های قبل از آن استفاده می کنید. سرعت پاک کردن لکه ها با این ترکیب مقداری کمتر است بنابراین باید پس از مالاندن پاک کننده بر روی جوهر ، ۵ دقیقه صبر کنید تا کاملاً اثر کند .استفاده از این ترکیب برای لکه های قدیمی موثر است .پس از پاک شدن کامل لکه ، لباس را به خوبی بشویید .

باید ها و نباید ها :

انواع لکه‌های جوهر با هم متفاوت‌اند. لکه‌ی جوهرهایی که بر پایه‌ی آب هستند، به‌آسانی پاک می‌شوند. مثلا ماژیک‌های وایت‌برد ازاین‌دست هستند و اگر لباس شما با این جوهر لک‌ شده‌ است به راحتی پاک میشوند.

لکههای جدید جوهر را هرچه زودتر پاک کنید. این خیلی مهم است چون وقتی لکه تثبیت شود پاک کردن آن بسیار دشوار است. در صورتی که لکه جوهر همین حالا ایجاد شدهاست، فورا یک حولهی کاغذی را چند ثانیه محکم روی آن فشار دهید.

لکه خون :

لکه خون روی لباس یا ملحفه کمی ترسناک به نظر می‌رسد، چرا که بسیاری از افراد تصور می‌کنند که پاک کردن لکه خون کمی دشوار است و ممکن است لکه خون به صورت یک لکه کم‌رنگ صورتی یا زرد روی پارچه باقی بماند.

بلکه خون یک لکه بسیار عادی است که ممکن است در طول زندگی بارها با آن مواجه شوید. خوشبختانه پاک کردن لکه خود از روی لباس، ملحفه، لحاف و فرش بسیار ساده است و در صورتی که نکات مهم و مورد نیاز را با دقت انجام دهید، نه تنها هیچ لکه‌ای باقی نمی‌ماند، بلکه لکه به سادگی پاک می‌شود و اثری از آن مشاهده نخواهد شد.

 راه حل اول : استفاده از هیدروژن پراکسید

هیدروژن پراکسید یا آب اکسیژنه یک اکسنده است که به عنوان سفیدکننده مورد استفاده قرار می‌گیرد. آب اکسیژنه‌ای که در بازار به فروش می‌رسد، یک محلول بی‌رنگ و بو همچون آب و کمی اسیدی است که رقیق‌تر از آب اکسیژنه خالص است.

با این حال ممکن است بسیاری از افراد خانه‌دار لکه‌های لباس را با هیدروژن پرواکسید پاک نکنند و با این محلول آشنا نباشند، اما بهتر ست بدانید که این محلول کاربرد زیادی در بسیاری از خشکشویی‌ها دارد و از آن برای پاک کردن لکه نیز استفاده می‌شود.

با این حال اولین و بهترین محلول پاک کننده لکه خون از روی لباس یا پارچه، هیدروژن پراکسید است. همچنین لکه نوشیدنی یا میوه‌های قرمز، لکه قهوه و چای به سادگی با آب اکسیژنه پاک می‌شود و اثری از آن باقی نخواهد ماند.

راه حل دوم : استفاده از جوش شیرین

استفاده از محلول‌های شیمیایی برای پاک کردن لکه خون و دیگر لکه‌ها موثر است، اما در صورتی که در پاک کردن لکه و استفاده از ترکیبات شیمیایی تردید دارید، ممکن است رنگ لباس یا پارچه هنگام پاک کردن لکه خون از بین برود.

با این حال، به احتمال زیاد در خانه مقداری جوش شیرین دارید. جوش شیرین یکی از لکه‌برهای طبیعی است که به سادگی یافت می‌شود. از این رو مقداری جوش شیرین را با مقدار کمی آب مخلوط کنید تا یک ترکیب خمیری جوش شیرین ایجاد شود.

سپس خمیر جوش شیرین را حداقل تا ۳۰ دقیقه روی لکه خون قرار دهید و پس از آن با یک دستمال یا حوله مرطوب خمیر جوش شیرین را پاک کنید. در صورتی که لکه خون پاک نشده است، دوباره این روش را تکرار کنید. اگرچه ممکن است پاک کردن لکه خون با این روش کمی طول بکشد، اما یکی از روش‌های موثر برای پاک کردن لکه خون خشک شده است.

راه حل سوم : استفاده از سرکه

در صورتی که لکه خون خشک شود و بیش از ۲۴ ساعت به آن توجهی نکنید، از بین بردن آن سخت‌تر می‌شود. یکی از روش‌هایی که لکه خون تازه را می‌توانید به سادگی با آن پاک کنید، استفاده از سرکه سفید است که تاثیر بسزایی نیز دارد.

پیش از خشک شدن لکه خون، مقداری سرکه سفید روی لکه بریزید و ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید. سپس لکه را با یک دستمال نخی، تمیز و مرطوب پا کنید. در صورتی که لکه پاک نشد، این روش را چندین بار انجام دهید. هنگامی که لکه خون کاملا از بین رفت، لباس یا پارچه را با همان روش‌های همیشگی و با آب سرد بشویید.

راه حل چهارم : استفاده از نمک

در بسیار از مواقع ممکن است یک لکه خون در خارج از خانه روی لباس‌تان ایجاد شود و شما نتوانید مراحل لکه‌بری خون را همانند خانه انجام دهید. چرا که وسایل مورد نیاز را به همراه ندارید و نمی‌توانید لباس‌تان را به خوبی بشویید.

بهترین روش پاک کردن لکه خون در خارج از خانه نمک است. از این رو مقداری نمک پیدا کنید، چرا که در از بین بردن لکه خون کمک بسزایی می‌کند. مقداری نمک روی لکه خون تازه روی لباس بریزید و چند دقیقه صبر کنید تا نمک، لکه را به خود جذب کند و لکه به سادگی پاک شود.

در صورتی که در خانه هستید و وسیله‌ای برای پاک کردن لکه خون ندارید، مقدار نمک را با مقداری آب مخلوط کنید تا خمیر نمک تولید شود. سپس خمیر نمک را روی پارچه یا فرش بزنید و پس از چند دقیقه آن را با یک دستمال مرطوب پاک کنید تا لکه کاملا از بین برود.

راه حل پنجم : استفاده از نشاسته ذرت

مقداری نشاسته ذرت را با مقداری آب مخلوط کنید تا مقداری خمیر حاصل شود. سپس خمیر نشاسته را روی لکه خون قرار دهید. لباس لکه‌دار را زیر نور خورشید بذارید تا خمیر نشاسته کاملا خشک شود.پس از آنکه خمیر نشاسته خشک شد، با یک حوله مرطوب یا یک مسواک نرم و تمیز، خمیر را پاک کنید. در صورتی که لکه خون روی لباس ماندگار بود، چند بار این مراحل را انجام دهید تا لکه به خوبی پاک شود. ناگفته نماند که این روش برای پاک کردن لکه خون خشک شده نیز موثر است.

باید ها و نباید ها:

هرگز برای پاک کردن لکه خون تازه یا خشک شده از روی لباس،از آب گرم استفاده نکنید. آب گرم موجب تثبیت لکه خون روی بلوز و شلوار و هر پارچه ای می شود.

لکه زردچوبه :

درصورتی‌که روی لباس تمیزتان لکه‌ای از زردچوبه افتاده است، هنوز هم می‌توانید آن را برطرف کنید اما در این مورد زمان اهمیت زیادی دارد. هرچه زمان بیشتری بگذرد و لکه کهنه شود، امکان پاک شدن لکه زردچوبه از روی لباس هم کمتر می‌شود؛ اما در این خصوص نکات ساده اما مهمی وجود دارد که باید به آن توجه داشته باشید. در غیر این صورت با یک لکه تثبیت شده مواجه می‌شود که دیگر نمی‌توان آن را پاک کرد..

راه حل اول: استفاده از سرکه سفید

اولین و بهترین ماده برای پاک کردن لکه زدچوبه سرکه سفید است.نصف فنجان سرکه را با یک فنجان آب و ۲ قاشق مایع ظرف شویی اضافه ترکیب و آن ها را مخلوط کنید.سپس محلی از لباس که لکه زردچوبه دارد، برای ۱۵ تا ۲۰دقیقه داخل این محلول قرار دهید و بعد آن را آب بکشید. لباس را چند ساعت درمقابل نور خورشید قرار دهید تا خشک شود.

راه حل دوم : استفاده از سفید کننده

اگر جنس و رنگ لباس شما به گونه ای باشد که می‌توانید از سفیدکننده استفاده نمایید، این‌ کار گزینۀ بسیار ساده‌تری برای شما خواهد بود؛ چراکه به کارگیری این نوع مواد از آسان‌ترین و سریع‌ترین روش هاست؛ ولی اگر جنس لباس به گونه ای باشد که نمیتوانید از سفیدکننده استفاده نمایید از روش های دیگر برای از بین بردن لکه زردچوبه استفاده کنید.

نصف فنجان سفیدکننده را با نصف فنجان آب مخلوط نمایید. قسمتی از لباس را که لک زردچوبه روی آن قرار دارد، داخل این محلول قرار دهید؛ تا لکه زردچوبه پاک شود. بعد از ۱۵ الی ۲۰ دقیقه لباس خود را با آب سرد آبکشی کنید و بعد لباس را برای چند ساعت در مقابل نور خورشید قرار دهید تا خشک شود.

راه حل سوم: استفاده از جوش شیرین

ابتدا محل لکه را با آب سرد بشویید، سپس روی آن را با جوش‌شیرین بپوشانید. پس از گذشت ۵ دقیقه با یک مسواک نرم، روی لکه را بسایید تا لکه محو شود. در نهایت محل لکه را با آب و صابون شسته و در مقابل نور خورشید آن را خشک کنید.

راه حل چهارم : استفاده از اب گازدار

آب سودا و یا آب های گازدار میتوانند گزینه مناسبی برای پاک کردن لکه زردچوبه از روی لباس باشد. برای انجام این روش، لکه زردچوبه را به مقداری آب گازدار  یا سودا آغشته کنید و ۵ دقیقه زمان دهید تا آب گازدار روی لباس بماند؛ سپس لباس را با آب سرد بشویید.

راه حل پنجم : استفاده از گلیسرین

حدود یک چهارم فنجان گلیسیرین را با یک چهارم فنجان صابون و ۲ فنجان آب مخلوط کنید؛ سپس پارچه ای را در این محلول خیس کنید و به آرامی مالش دهید. سپس آن را با آب سرد آبکشی کنید و در مقابل خورشید قرار دهید تا خشک شود.

باید ها و نباید ها :

برای پاک کردن لکه زردچوبه یه هیچ عنوان از آب گرم استفاده نکنید؛ زیرا این نوع لکه نیز مانند لکه خون و لکه جوهر، به وسیله آب گرم در بافت پارچه پخش شده و فرصت پاک شدن آن از روی لباس به کلی از بین می‌رود.

نور خورشید رنگ زردچوبه را اکسید می‌کند و تأثیر زیادی در از بین رفتن رنگ آن دارد. با انجام روش‌های بالا امکان دارد لکه زردچوبه به صورت کمرنگ بر روی لباس بماند که با قرار دادن لباس در  مقابل در نور مستقیم آفتاب، لکه زردچوبه به طور کامل از روی لباس پاک میشود. همچنین میتوانیم  به جای  استفاده از مایع ظرفشویی و از صابون و یا دیگر شوینده‌ها برای پاک کردن لکه زردچوبه استفاده نمایید. اما

برای اینکه لکه زردچوبه را از روی لباس پاک کنیم، نیاز به زمان داریم. این کار احتمال دارد زمان‌بر باشد و باید صبر داشته باشید تا نتیجه دلخواه خود را بگیرید.

هیچ‌گاه از اجسام نوک تیز مثل فرچه‌های سیمی و یا ناخن برای پاک کردن لکه زردچوبه استفاده نکنید؛ چراکه این کار موجب آسیب به بافت لباس می‌شود

لکه آب میوه :

پوشیدن لباس‌های روشن علاوه بر جذابیت و زیبایی‌ که دارند، همیشه یک نگرانی را به با خود برای ما به همراه می‌آورند: آن‌ها به سادگی کثیف و لک می‌شوند. مهم هم نیست که چقدر مراقب و مواظب باشید، آن‌ها به‌راحتی و با یک غفلت کوچک لک می‌شوند! پاک کردن این قبیل لکه‌ها معمولا پر دردسر است و در موارد زیادی هم جای لک‌ها روی لباس به جا می‌ماندهیچ چیز مثل ترس از لک شدن لباس، خوشی چشیدن طعم آلبالو، انار، توت سیاه، تمشک و توت‌فرنگی را زایل نمی‌کند. برای اینکه بدون نگرانی از پاک کردن لکه میوه از روی لباس بتوانید میوه‌های دلخواهتان را مصرف کنید، کافی است به نکات ساده‌ای توجه داشته باشید

 روش کلی برای پاک کردن اب میوه از لباس : لکه را با آب سرد رقیق کنید و یک ماده شوینده آنزیمی را مستقیماً روی لکه بمالید، مطمئن شوید که لکه را کاملاً بپوشانید و اجازه دهید ۲۰ دقیقه بماند. بدون شستشوی مواد شوینده، لباس را در ماشین لباسشویی قرار داده و در گرمترین دمای مناسب برای پارچه بشویید.

با توجه رنگ هایی که میوه و اب میوه های مختلف دارن روش پاک کرئن ان ها نیز متفاوت است.

۱)پاک کردن لکه خرمالو :

برای از بین بردن لکه هلو روی لباس قبل از هرچیز به یک چاقو نیاز دارید. با چاقو اضافه‌ های میوه را از روی لباس بردارید و باقی مانده‌ های لکه را هم بتراشید (حواستان باشد که الیاف لباس پاره نشود). سپس با یک پارچه سفید نم دار روی لکه به‌ آرامی ضربه بزنید تا کم‌ کم شروع به کم‌ رنگ شدن کند. در آخر لباس را با پودر و آب بشویید. بعد از این کار لکه باید از روی لباس رفته باشد.

روش دیگری هم برای پاک کردن لکه خرمالو روی لباس وجود دارد و آن استفاده از نمک است. کمی نمک روی لکه هلو بریزید و حدود ۱۵ دقیقه منتظر بمانید. سپس لباس را با پودر و آب بشویید. همچنین از محلول کلر هم برای از بین بردن لکه خرمالو روی لباس می‌توان استفاده کرد.

۲)پاک کردن لکه اب سیب :

برای از بین بردن لکه سیب و آب سیب از یکی از بهترین پاک کننده ها یعنی سرکه کمک بگیرید. کمی سرکه روی یک تکه پنبه بمالید، روی لکه ضربه بزنید و اجازه بدهید کمی بماند تا نرم شود و کم‌ کم از بین برود.

البته برای از بین بردن لکه سیب از الکل هم می‌توان استفاده کرد. کافی است یک تکه پنبه را به الکل آغشته کنید، روی لکه بمالید و بعد از چند دقیقه آبکشی کنید

۳)پاک کردن لکه البالو( ۵ روش):

 1_کمی نمک روی لکه بریزید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا آب آلبالو را به خودش جذب کند. سپس لباس را با آب گرم (این بار هم همان رقابت میان آب سرد و گرم در نظافت وسایل) بشویید.

۲– روش دیگری هم برای استفاده از نمک برای پاک کردن لکه آلبالو از لباس وجود دارد. اول کمی نمک روی لکه بمالید و بگذارید کمی بماند. سپس لباس را در محلول آب نمک سرد قرار دهید و درآخر با آب گرم و پودر بشویید.

۳– یک قاشق سرکه و یک قاشق مایع ظرفشویی را در مقداری آب سرد حل کنید، لباس را برای مدت ۱۵ دقیقه در این محلول قرار دهید و سپس آبکشی کنید.

۴– کمی سرکه یا آبلیمو را با شیر قاطی کنید و لباس را به‌ مدت ده دقیقه داخل این محلول قرار دهید. سپس با آب گرم آبکشی کنید.

۵– لباس را حدود نیم ساعت در آب سرد بخیسانید. مقداری پودر ماشین لباسشویی یا هر پودر آنزیم‌دار دیگری را با آب گرم قاطی کنید و لباس را به‌مدت ۱۵داخل این محلول قرار دهید. حالا با آب سرد شستشو دهید.

۴)پاک کردن لکه انار ( ۴ روش ):

۱-مواد شوینده :ابتدا لباس را سریعا زیر آب سرد بگیرید تا کمی خیس شود و لکه آب انار کمی رقیق شود.سپس کمی مایع ظرفشویی بر روی لکه ریخته و پس از مدت کوتاهی حدودا نیم ساعت لباس را داخل مخلوط آب و ماده ی شستشو در همان وضعیت بگذارید بماند،حالا لباس را به صورت کامل  زیر آب سرد شستشو بدهید و آبکشی نمایید.

۲- هیدروژن پراکسید: معمولا این روش را به دلیل خطری که درمورد ایجاد لک سفید و آسیب رساندن به پارچه ی لباس وجود دارد توصیه نمی کنیم،اما اگر پارچه ی لباس شما حساس و ظریف نبود میتواند از پراکسید هیدروژن برای از بین بردن لکه ی انار روی لباستان بهره ببرید به این شکل که مقداری از پراکسید هیدروژن را بر روی لکه ی لباس ریخته و صبر کنید برای مدت۴ دقیقه بماند بعد لباس را مانند معمول شستشو کنید.

۳-نمک : در این روش بهتر است لباس را در محل لکه انار نم دار کرده و بعد از آن از نمک خوراکی موجود در آشپزخانه بسته به سایز لکه مقداری روی آن بپاشید.این حجم نمک را باید با تکه پارچه ای تمیز و یا با پنبه به خوبی به سطح لکه بمالید و در نهایت بوسیله ی آب ولرم غوطه ور کرده و بشورید.

۴-اب و امونیاک : برای از بین بردن لکه ی انار از روی پارچه های الیاف مصنوعی خوب است محلولی از آب و آمونیاک تهیه کرده ومقداری از آن را روی لکه آب انار ریخته و سپس لباس را با آب سرد به صورت کامل شستشو دهیم.

باید ها و نباید ها:

در ابتدا سرعت عمل داشته باشید و هرچه سریع تر اقدام به پاک کردن کنید راحت تر به نتیجه دلخواه میرسید.

برای پاک کردن از پشت لکه شروع کنید تا مانع پخش شدن و بزرگ شدن لکه شوید و هم لکه بهتر از بین میرود.

لکه را به صورت ضربه ای پاک کنید و دست از محکم کشیدن روی ان بردارید تا مانع پخش شدن بیشتر ان شوید.

در اخر ، از اطراف لکه شروع به پاک کردن کنید. این مسئله مرتبط با لکه‌ های بزرگ و وسیع است. سعی کنید سریع به اصل ماجرا وارد نشوید و فرآیند پاک کردن لکه میوه از لباس را از اطراف لکه شروع کنید.

لکه رب و گوجه فرنگی:

لکه های مبتنی بر گوجه فرنگی در مقایسه با سایر لکه های میوه چالش برانگیز هستند زیرا سس هایی که گوجه فرنگی با آنها تهیه می شود اغلب حاوی روغن است.

راه حل اول: مایع ظرفشویی

 برای لکه‌های مبتنی بر گوجه‌فرنگی، به سراغ مایع ظرفشویی با کیفیتی بروید که چربی را از بین می‌برد مایع را مستقیماً روی لکه بمالید و به آرامی با انگشتان خود آن را بشویید. هر چند بار که لازم است آبکشی کرده و تکرار کنید. اگر پس از شکسته شدن مقدار زیادی از روغن، لکه باقی ماند، روش لکه بری میوه را امتحان کنید.

راه حل دوم:پر اکسید هیدروژن

 میتوانید از پراکسید هیدروژن یا سرکه سفید با اسفنج استفاده کنید همچنین می توانید از آب لیمو روی پارچه های سفید استفاده کنید. خوب آبکشی کنید. این کار را با مواد شوینده و سپس ماده سفید کننده ملایم تکرار کنید تا زمانی که لکه دیگر ظاهر نشود.

توجه داشته باشید: در پاک کردن لکه رب زمان لکه دارای اهمیت است:

  • لکه تازه را بلافاصله با آب گرم و مواد شوینده آنزیم دار بشویید تا پاک گردد.
  • اگر لکه قدیمی است با یاری یک مسواک روی آن مایع لباسشویی آنزیم دار بزنید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه باقی بماند. سپس پارچه یا لباس را با آب بشویید.
  • اگر لکه خیلی قدیمی است می توانید از محلول آب و مایع سفیدنماینده برای پاک کردن آن بهره ببرید. سفیدنماینده کلر برای لباس های سفید و الیاف طبیعی مناسب است و نباید از آن برای تمیز کردن پارچه های مصنوعی استفاده کرد. در صورت استفاده از سفیدنماینده روی پارچه هایی با الیاف مصنوعی، رنگ پارچه زرد می گردد. برای لکه بری پارچه های مصنوعی می توانید از آب اکسیژنه بدون رنگ بهره ببرید. مایع سفیدنماینده را با آب خنک مخلوط کنید و پارچه را چهار ساعت در محلول قرار دهید. سپس با آب فراوان آبکشی نموده و بشویید.

باید ها و نباید ها :

برای شستن لکه آب گوجه فرنگی از صابون استفاده نکنید چون اثر صابون روی پارچه باقی مانده و به سختی پاک می گردد.

سعی کنید از پشت لکه را پاک کنید تا بیشتر پخش نشود.

بعد از شستن اگر جلوی نور قرار گیر راحت تر از بین میرود و توجه داشته باشد قبل از خشک کردن لباس لکه برطرف شده باشد زیرا اگر خشک شود برطرف کردن ان سخت تر میشود.

لکه قیر:

قیر انواع مختلفی دارد: قیر نفتی ، قیر اندوده ، قیراب

قیراب یکی از دسترس ترین انواع قیر می باشد که در آسفالت کشی یا عایق کاری از آن استفاده می شود .اگر بعد از عایف کاری بام منزل با شلوار قیری شده مواجه شدید و یا فرزند شما روی آسفالت تازه ریخته شده اسکی رفته است،وقت آن است که با هم و گام به گام قیر را از روی لباس های خود پاک کنیم :

راه حل اول : استفاده از یخ و روغن

ابتدا تیکه یخ را روی قسمت قیر ریخته شده بکشید یا لباس را در داخل پلاستیک نازکی گذاشته و در فریزر بگذارید .بعد از سرد کردید قیر ، در مرحله بعد باید با یک چاقو و به آرامی سعی کنید لکه های قیر را تراش داده و بردارید. سپس پارچه ای را زیر قسمت قیری شده قرار دهید و تکه پارچه ی را در روغن قرار داده ( فرقی ندارد جامد یا مایع و از کناره های لکه قیر به سمت نقطه مرکزی آن بکشید. در نهایت با استفاده از محلول آب و صابونی که تهیه کرده اید لباس در دمای بالا تا حدی که به پارچه لباس صدمه نرسد خوب بشویید.

راه حل دوم : استفاده از بنزین

اگر طی مراحل اول لکه از لباستان پاک نشد ، پارچه ای زیر قسمت قیری شده قرار و پارچه ای دیگر را به بنزین اغشته کرده و روی لکه بمالید و سپس با اب و صابون ان را بشویید.

لکه حاصل از دوده و سیاهی:

بوی دود و لکه‌های دوده می‌تواند از گذراندن یک عصر دلپذیر در اطراف آتش یا شومینه ایجاد شود. متأسفانه، بو و لکه‌ی دوده‌ها می‌توانند به دلیل یک فاجعه طبیعی یا حتی آتش‌سوزی کوچک در آشپزخانه که لکه‌های دوده و بوی ماندگاری روی لباس، فرش، پرده و مبل ایجاد می‌کند هم به وجود بیایند.

حتی اگر به نظر نمی‌رسد پارچه‌ها سوخته باشند اما به‌طور خاصی سیاه و دودگرفته هستند و ممکن است آسیب ببینند. اگر زغال داغ روی پارچه بیفتد، ممکن است بعد از شستشو سوراخ‌های کوچکی روی آن ظاهر شود. قبل از تمیز کردن حتماً آن را به‌دقت بررسی کنید تا مطمئن شوید که ارزش نگهداری دارد یا باید دور انداخته شود.

راه حل اول : اگر پارچه قابل شست و شو باشد :

برای پارچه‌هایی که نقاط سیاه شده یا لکه‌ی دوده دارند، لباس‌ها یا رومیزی‌ها را بیرون ببرید و دوده‌های اضافی را بتکانید. طبق برچسب شستشوی موجود روی آن لباس یا پارچه، با استفاده از مواد شوینده‌ی قوی، یک فنجان سرکه سفید مقطر و نصف فنجان سفیدکننده‌ی همه‌منظوره یا سفیدکننده‌ی اکسیژنه بشویید. همان‌طور که روی برچسب شستشوی پارچه توصیه‌شده است از دمای آب مناسب پارچه استفاده کنید.

قبل از انداختن پارچه‌ها در خشک‌کن، هرکدام را ازنظر لکه‌های باقی‌مانده بررسی کنید. در صورت باقی ماندن لکه‌ها، چرخه‌ی شستشو را تکرار کنید. همچنین، سوراخ‌ها را بررسی کنید. خشک‌کردن در هوای آزاد برای همه‌ی پارچه‌ها توصیه می‌شود تا هم به از بین بردن بو کمک کند و هم از بزرگ‌تر شدن سوراخ جلوگیری کند.

اگر لکه‌ای وجود ندارد و فقط بوی دود می‌دهد، لباسشویی را با آب‌خنک پرکنید و یک فنجان جوش‌شیرین به آن اضافه کنید. پارچه‌های دودگرفته را کاملاً در آب خیس کنید و اجازه دهید حداقل دو ساعت یا یک‌شب در آن خیس بخورند. ماده‌ی شوینده را اضافه کرده و طبق معمول بشویید اما یک فنجان جوش‌شیرین به چرخه‌ی آبکشی اضافه کنید.

ممکن است سه یا چهار بار شستشو با جوش‌شیرین لازم باشد تا بوی دود کاملاً از بین برود. برای پارچه‌هایی که فقط کمی بوی دود می‌دهند می‌توانید از کیت تمیزکننده‌ی خشک‌کن لباسشویی خانگی برای خوشبو کردن پارچه‌ها استفاده کنید. دستورالعمل‌های روی بسته را دنبال کنید و سپس لباس‌ها را بیرون بیاویرید تا هوای تازه بگیرید.

راه حل دوم : پارچه‌هایی که فقط باید خشک‌شویی شوند

اگر برچسب لباس فقط شستشوی خشک‌شویی را توصیه کرده است، هرگونه دوده اضافی را بتکانید. در اسرع وقت آنها را به خشک‌شویی ببرید و لکه‌ها را به تمیزکننده‌ی حرفه‌ای خود نشان بدهید. اگر یک تمیزکننده‌ی حرفه‌ای و متخصص در پاک‌سازی لکه‌های آتش را انتخاب کنید، بهترین نتیجه را خواهید گرفت.

لکه های رنگ:

برای پاک کردن لکه رنگ نقاشی از روی لباس ابتدا باید نوع رنگ را شناسایی کنید تا بتوانید در مواجهه با آن درست عمل کنید. اکثر رنگ‌ها بسته به ترکیبات شیمیایی که دارند، محلول با آب یا محلول با روغن هستند. رنگ‌های روغنی معمولاً براق‌تر از رنگ‌های پایه‌ی آب هستند و از این رنگ‌ها در برخی از شاخه‌های نقاشی هنری مانند رنگ‌روغن روی بوم و یا برای رنگ کردن سطوح آهنی و فلزی مانند درب و پنجره استفاده می‌شود.
نکته قابل‌توجه این است که برخلاف رنگ‌های پایه‌ی آب، رنگ‌های روغنی به‌سختی لکه‌دار می‌شوند و به همان نسبت پاک کردنش از روی لباس کمی دشوارتر است؛ اما جای نگرانی وجود ندارد، در ادامه راهکارهایی برای از بین بردن لکه رنگ‌روغنی یا لکه رنگ محلول با آب ارائه داده‌ایم.

پاک کردن لکه رنگ محلول با آب

برای شروع ابتدا با یک چاقوی کره خوری بدون آسیب زدن به بافت پارچه لباس سعی کنید رنگ‌ خشک‌شده یا اگر هنوز رنگ به شکل مایع روی لباس مانده، آن را بردارید. پس از آن لباس را برعکس کنید و قسمت رنگی را با آب ولرم شستشو داده و یا با یک پارچه مرطوب روی لکه بکشید تا رنگ را از لباس پاک کنید.
پس از این مرحله لکه را با مواد شوینده معمولی بشویید تا رنگ کاملاً از بین برود. بعضی مواقع رنگ‌ها بسیار مقاومت نشان می‌دهند و کار را برای شما سخت می‌کنند؛ اگر پس از شستشو هنوز لکه‌ای از رنگ روی لباس باقی‌مانده بود، با توجه به دستور شستشو لباستان با استفاده از مقدار کمی تینر یا لاک پاک‌کن اقدام به از بین بردن لکه نمایید.

لکه های بر پایه آب مانند رنگ گواش و ابرنگ و …

پاک کردن لکه رنگ روغنی

پاک کردن لکه به‌جامانده از رنگ‌های روغنی روی لباس کاری تقریباً دشوار اما شدنی است. باید دقت کنید که رنگ‌روغن به نسبت به رنگ‌های لاتکس دیرتر خشک می‌شود و هنگام پاک کردن ابتدا اگر هنوز رنگ خشک نشده بود، آن را از روی پارچه جدا کنید و سپس یک دستمال خشک آرام روی لکه بکشید تا رنگ پاک شود. رنگ لاک‌های ناخن، یکی از همین رنگ‌های روغنی است که مطمئناً برایتان زیاد پیش‌آمده که روی لباستان ریخته است.
برای پاک کردن لکه رنگ‌های روغنی از روی لباس، اگر این لکه‌ها خشک‌شده باشد، می‌توانید با چاقو کره خوری یا یک مسواک نرم آرام روی لباس بکشید تا رنگ جدا شود. باید توجه کنید که در مواجهه با این لکه‌ها تا قبل از آنکه لکه به‌طور کامل از بین نرود نباید از آب استفاده کنید.

برای از بین بردن لکه رنگ‌روغن از روی لباس باید یکی از حلال‌های شیمیایی که برای رنگ‌ها به کار می‌روند را استفاده نمایید. برای پیدا کردن حلال شیمیایی مناسب می‌توانید به راهنمای نوشته شده روی قوطی رنگ توجه کنید. لباس‌ها را پشت‌ و رو کرده و روی قسمت بیرونی لباس یک پارچه خشک قرار دهید.
سپس با استفاده از محلول رنگتان روی لکه رنگ قسمت داخل لباس بکشید تا رنگ از بین برود. اگر نیاز شد پارچه را تعویض کنید تا رنگ بیشتری به خود بگیرد. پس از آنکه لکه‌ی رنگ پاک شد، لباس را درون یک تشت آب ولرم قرار داده و روی قسمت‌های موردنظر مواد شوینده بریزید و حدود یک ساعت صبر کنید تا از بین بردن لکه روغنی آسان شود. پس از حدود یک ساعت شستشوی معمول را می‌توانید انجام دهید.

باید ها و نباید ها :

زمانی که لباس‌ها به رنگ آغشته می‌شوند اگر به‌موقع و به‌درستی تمیز نشوند، امکان دارد لباس‌ شما غیرقابل استفاده شود. در پاک کردن لکه‌ی رنگ از روی لباس‌ها سرعت عمل بسیار مهم است و هرچقدر که لکه بیشتر بماند، شستشوی آن دشوارتر خواهد شد. قبل از هرگونه اقدامی برای شستشوی لباس از جنس پارچه‌ی آن اطمینان حاصل کنید و با توجه به راهنمای شستشوی لباس، مطمئن شوید موادی که استفاده می‌کنید به الیاف و بافت لباس آسیب نمی‌زند.

حتماً از نوع رنگی که روی لباستان ریخته مطمئن شوید و بعد اقدام به تمیز کردن نمایید؛ همان‌طور که گفته شد، خیس کردن لکه‌ی رنگی ‌روغنی می‌تواند لباستان را خراب کند و استفاده از حلال‌های رنگی بدون توجه به نوع لکه و راهنمای شستشوی لباس نیز می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری به لباس شما وارد کند. در پایان به دلیل آنکه لکه‌ی رنگی یکی از سخت‌ترین لکه‌هایی است که پاک کردنش از روی لباس مهارت و دقت خاصی را می‌طلبد.

نکته :

گاها لکه های رنگ روی لباس فقط از مواد خارجی به وجود نمی اید و ممکن است هنگام شستن چند لباس با رنگ های متفاوت بوجود اید و این لکه ها (که از شستن لباس‌های رنگ‌شده با رنگ‌های دیگر (معمولاً سفید) به وجود می‌آیند)، می‌توانند چالش برانگیز باشند. برای از بین بردن آنها، لباس های آسیب دیده را در ماشین لباسشویی با آب سرد  مطابق دستورالعمل بسته با سفید کننده بدون کلر اکسیژن دار به مدت هشت ساعت خیس کنید. هر چند بار که لازم است این کار را تکرار کنید، سپس وقتی لکه از بین رفت، طبق معمول بشویید و خشک کنید.

 لکه مایعات بدن:

عرق، استفراغ و همه آن مایعات بدنی اند که نیاز به استفاده از شوینده آنزیمی (که پروتئین ها را تجزیه می کند) و سفید کننده بدون کلر اکسیژن دار هستند. آن را در داغ ترین حالت توصیه شده برای پارچه بشویید. گاهی اوقات، حتی زمانی که لکه از بین برود، بوی نامطلوب کمی باقی می ماند. اگر اینطور است، دوباره آن را با مواد شوینده ای بشویید که به طور خاص برای مبارزه با بوها (نه فقط شستشو) طراحی شده است. این روش روی اکثر لکه های پروتئینی آلی (انسانی یا غیره) به استثنای خون، لبنیات (از جمله شیر مادر) و تخم مرغ کار می کند.

پاک کردن لکه عرق :

برای پاک کردن سفیدک ناشی از عرق روی لباس اسید تارتاریک، آسپرین له شده و آب داغ را مخلوط کرده تا غلیظ و کرم مانند شود سپس آن را روی لکه بمالید و چند دقیقه صبر کنید و سپس لباس را بشویید.

برای پاک کردن لکه زرد عرق ، از روی لباس هایی که جنس شان از مواد پلی استر است ، مقداری آبلیمو روی آن ها بپاشید زیرا اسید طبیعی موجود در لیمو، ماده ی قلیایی عرق بدن را خنثی کرده و رنگ زرد آن را از بین می برد.

پاک کردن لکه استفراغ :

 برای پاک کردن این لکه کمی نشاسته ذرت و یا جوش شیرین را روی لکه بریزید و بگذارید ۱۵ دقیقه بماند. سپس با اسفنج و آب و صابون لکه را تمیز کنید.

لبنیات (ا

نحوه پاک کردن لکه از روی لباس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *